Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego.
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje w szczególności nadzór i kontrolę przestrzegania zasad,
przepisów higieny pracy i warunków środowiska pracy. Organizację i zakres działania Państwowej
Inspekcji Sanitarnej reguluje ustawa z dnia 14 marca 1985 r. – o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór określony powyżej w szczególności nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny radiacyjnej,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i produktów kosmetycznych,
- higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz
pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne
- w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości
środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Kto podlega kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej?
Katalog osób podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwie nie jest niczym
ograniczony. Każdy przedsiębiorca powinien liczyć się z możliwością przeprowadzenia w jego
przedsiębiorstwie kontroli we wskazanym wyżej zakresie. Dotyczy to również tych przedsiębiorców,
których teoretycznie taka kontrola może nie dotyczyć (np. biuro rachunkowe, czy kancelaria prawna).
Niemniej jednak, szczegółowa kontrola sanepidu najczęściej spotyka te osoby, które świadczą usługi
medyczne, usługi z zakresu gastronomii, transportu, budownictwa czy kosmetyki.
Przebieg kontroli
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej może pojawić się u osób podlegających tejże kontroli
w dwóch sytuacjach:
- rutynowo / planowo – w związku ze zwykłą działalnością instytucji,
- interwencyjne – w związku z otrzymaną informacją o potencjalnych nieprawidłowościach
występujących w danym przedsiębiorstwie.
Przy tym podkreślić należy, że jeśli nie istnieją przesłanki do wszczęcia tzw. kontroli bez uprzedzenia
(np. wtedy, kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie w zakresie zagrożenia dla życia lub zdrowia),
wówczas Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje o zamiarze przeprowadzenia kontroli.
Uprawnienia kontrolne Państwowej Inspekcji Sanitarnej są bardzo szerokie. Państwowa Inspekcja
Sanitarna w związku z wykonywaną kontrolą ma prawo:
- wstępu na terenie miast i wsi:
a) do zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń i urządzeń wchodzących w ich skład,
b) obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych
i nieruchomości oraz wszystkich pomieszczeń wchodzących w ich skład,
c) środków transportu i obiektów z nimi związanych, w tym również na statki morskie,
żeglugi śródlądowej i powietrzne,
d) obiektów będących w trakcie budowy, - żądania pisemnych lub ustnych informacji oraz wzywania i przesłuchiwania osób,
- żądania okazania dokumentów i udostępniania wszelkich danych,
- pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Ustalenia dokonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną w drodze kontroli dokumentowane są
w formie protokołu. Taki dokument musi zawierać dane kontrolowanego podmiotu, szczegółowe
informacje o wykonanych czynnościach i podsumowanie złożone z oceny stanu sanitarnego wraz
z nałożonymi zaleceniami czy uwagami. Do protokołu kontrolowany może wnieść umotywowane
zastrzeżenia.
Podsumowanie
Z racji tego, że Państwowa Inspekcja Sanitarna może kontrolować szerokie spektrum spraw
związanych z higieną pracy i warunkami środowiskowymi, to warto od samego początku zadbać o
prawidłowe ich wdrożenie i stosowanie w swoim przedsiębiorstwie.
Przed planowaną kontrolą, zaleca się sprawdzenie w szczególności dokumentacji dotyczącej zakresu
prowadzonej przez danego przedsiębiorcę działalności gospodarczej (koncesje, zezwolenia,
pozwolenia, specyfikacje produktów, czy dokumenty dotyczące kwalifikacji personelu).